"creëren en verbinden vanuit authenticiteit"
onthaasten en genieten op curaçao
natuur als ont-wikkelaar van authenticiteit
fotografie als kunstvorm, en mijn man werkt bij BK ;-)
"creëren en verbinden vanuit authenticiteit"
mail Arieke

Arieke Willemstein

Arieke stelt zich voor..

@toinevp helemaal mee eens!!!! Wat was het gaaf en indrukwekkend!
Volg op twitter

Samen met Elsbeth ben ik partner van humanage. Mijn waarden: vrijheid, betekenisgeving, bevlogenheid en authenticiteit. Typerende eigenschappen: gedreven, analytisch scherp, rechtdoorzee en vernieuwend. Ook een vat vol tegenstrijdigheden: ondernemer versus wetenschapper, psycholoog versus econoom, moeder van 4 kinderen versus pittige eigen dromen en ambities, kunst versus hardrock.

Mijn queeste: zakelijke doelen halen vanuit mensgerichte waarden. Door een positieve, waarderende benadering juist keiharde resultaten boeken. Verbinden van talenten, waarden en drijfveren aan organisatiedoelstellingen om zo bevlogenheid en synergie te creëren. Door het ont-wikkelen van authenticiteit stimuleren van transparantie, vertrouwen, eigenaarschap en creatie en daarmee een stevige basis neerleggen voor constructieve samenwerking, persoonlijke en organisatiegroei. En tot slot: innovatieve concepten bedenken en die praktisch toepasbaar maken.

Inspiratie van Arieke

10 / 10 / 12

Flow

Wil je voor onze heidedagen het concept bedenken? En een aantal workshops verzorgen? Oh, misschien wil je ook de opening verzorgen? Drie vragen van een klant die mij heel gelukkig maakten. Over het thema waren we het snel eens: bevlogenheid & lef.

En toen begon het grote broeden. Natuurlijk doe ik al jaren onderzoek naar bevlogenheid en heb ik al vele sessies georganiseerd, maar ja, iets nieuws bedenken op maat voor de klant blijft natuurlijk het allerleukst ;-)

Uiteindelijk gekozen voor het focussen op authenticiteit als essentiële sleutel voor het veelvuldig ervaren van flow. Je kunt flow op een praktische manier aanpakken, door het zorgen voor een duidelijk doel, het hebben van controle over het kunnen bereiken hiervan en het regelen van veel directe feedback.

Maar op een meer essentieel niveau ervaar je vaak flow, en ook geluk, als je dingen doet die heel goed je passen. Hoe beter je weet wat jouw unieke talenten zijn, wat je drijft (persoonlijke missie en waarden) en waar je energie van krijgt, hoe groter de kans op bevlogenheid. Het heeft ook te maken met openheid, en verbinding met jezelf en anderen. Hoe vrijer de energie kan stromen, zonder weerstand, frustraties en andere negatieve emoties, hoe meer flow (letterlijk: stroom). Aan de ene kant is het belangrijk om te weten wat je wilt bijdragen vanuit je talenten en drijfveren. Aan de andere kant is het onder ogen durven zien van wat je afhoudt van je dromen en ambities én het durven doorbreken van deze patronen absoluut noodzakelijk. Al deze aspecten komen terug in authenticiteit.

We zijn met veel afwisselende vormen aan de slag gegaan. Van een Ben Tiggelaar achtige power kick-off tot introspectie via mindfulness, van met elkaar aan de slag over talenten tot elkaar letterlijk slaan in de kickboks workshop. En een van mijn persoonlijke favorieten: het inzetten van paarden om ons gedrag te spiegelen.

Het waren twee waardevolle dagen. Ik geniet er van om dit voor andere mensen mogelijk te maken. En aan de vele lachende gezichten te zien, zat het met de positieve energie helemaal goed!

18 / 09 / 12

wat levert bevlogenheid op?

Ik ben een presentatie over bevlogenheid aan het voorbereiden. Gelukkig merk ik de laatste tijd steeds meer dat mensen al uit zichzelf enthousiast zijn over het onderwerp, maar voor diegene die nog minder van bevlogenheid afweten, heb ik de positieve effecten van 'flow' op een rij gezet. Het is een mooie lijst, waardoor ik zelf ook weer bevestigd werd in de toegevoegde waarde van mijn werk. Hier komt hij dan!

Geluk, welbevinden, een goed gevoel, creativiteit, sterkere intuitie, persoonlijke groei, het beste uit jezelf naar boven halen, talenten/potentieel benutten, grenzen verleggen, zingeving, voldoening, volop energie, balans, in je kracht staan, betrokkenheid, motivatie, succes, effectiviteit & efficiency, productiviteit, daadkracht, lichamelijk gezonder, minder stress, hoe meer je je eigenheid verwezenlijkt hoe meer verbinding onstaat met je omgeving, minder innerlijke gevechten en onprettige gevoelens en daardoor een betere concentratie en focus op doelen, sterker gevoel van eigenwaarde, meer tevredenheid met jezelf en minder last van negatieve zelfobserverende gedachten, meer veerkracht, en voor de vrijste geesten onder ons: door een sterke verbondenheid met je eigen kern en levenskracht meer contact met het grotere energieveld met alle positieve effecten daarvan en het nemen van je verantwoordelijkheid van jouw bijdrage aan de evolutie! 


Ik zeg: doen!  
03 / 05 / 12

de paardenfamilie

Ik ben met de kinderen in Friesland voor de meivakantie. De rust en ruime van Friesland vind ik al heerlijk, maar wat deze week nog leuker maakt is ons programma op Japero, een western manege. We gaan leren western rijden, maar we beginnen met leren over het gedrag van paarden in de kudde en wat dat vraagt van ons eigen gedrag. En dat is voor mij als psycholoog smullen!


We mogen zelf ons paard uitkiezen. Een paard dat ons direct aanspreekt, waar we een klik mee hebben. En dan wordt het direct al heel interessant. Petra vertelt iets over de gekozen paarden en heel bijzonder is dat de beschrijving van ieder paard ook van toepassing is op de persoon die hem/haar gekozen heeft. "heel vriendelijk, relaxt en makkelijk in de omgang, behalve als er sprake is van onrecht, dan springt hij er bovenop": dat is onze Raf. "duidelijk hoorbaar aanwezig, zich mee bemoeien, een mening over hebben en altijd het laatste woord wil hebben": precies onze Robin. Ook voor de andere 2 kinderen en mijzelf klopte de beschrijving precies. Petra kende ons nog geen 5 minuten, dus mooi voorbeeld van wat we via paarden kunnen over onszelf!


De paarden gingen onderling de rangorde bepalen. Daarbij werd ook een keer flink getrapt: best even slikken als je daar bij in de bak staat. Leuke uitdaging zullen we maar zeggen ;-). Vervolgens moesten we een voor een door de kudde heenlopen naar bepaalde punten. Niet nieuw in trainersland, maar toch weer indrukwekkend om te zien en te ervaren wat voor verschil je kunt maken met je houding, je mindset en je energie. Focus op de doel, je niet laten afleiden en een zelfbewuste houding maken dat de paarden voor je aan de kant gaan. Dat dit ons lukt tussen die imponerende paarden geeft veel kracht en vertrouwen voor de dagelijkse praktijk!

Belangrijk is wel dat dit doelgerichte handelen samengaat met een rustige, ontspannen houding door ademhalen vanuit je buik. Daar heb ik nog wel wat te leren: hoe mijn ambities te bereiken zonder dat dit gepaard gaat met pushen, te veel snelheid, ongeduld en onrustige energie bij me zelf. Kortom: in het hier en nu blijven, ontspannen en loslaten. mmmmmm........

Gelukkig worden we nog 2 dagen gecoacht; wordt vervolgd!
  
11 / 04 / 12

een spannende nieuwe wereld

1 april zijn we gestart met The Authenticity Lab. En zoals beloofd ga ik mijn ervaringen met jullie delen via deze blog. Allereerst heel erg bedankt voor de vele enthousiaste reacties! Fijn om te merken dat we begrepen en gesteund worden en ook veel complimenten krijgen. Met name voor vooruitstrevend denken en ook het lef hebben om daadwerkelijk te handelen naar waar we in geloven.

Natuurlijk krijgen we ook veel vragen. Een van de meest gestelde vragen is wat ik hoop dat het ons gaat brengen. Eerste wat in me opkomt is meer vrijheid en nieuwe mogelijkheden. En we hopen met deze stap ook onze waarden authenticiteit, bevlogenheid en verbinden weer een stap verder en een laag dieper te brengen. En daarmee weer een extra te kunnen bieden aan onze klanten en ons netwerk.

De nieuwe vorm van organiseren en (samen)werken dwingt ons allemaal om na te denken over je eigen authenticiteit. We gaan in de projecten mensen nog meer inzetten op hun talenten, hun missie en ze laten doen waar ze goed in zijn en energie van krijgen. Dit dwingt je om na te denken waar je dan op ingezet wilt worden: wat wil je wel doen en wat niet? Waar en op welke manier wil jij toegevoegde waarde leveren en wat is je onderscheidend vermogen? En durf je dan ook los te laten? Dus niet van uit die verleidelijke controle zoveel mogelijk bij jezelf houden, maar echt vanuit openheid bewust de samenwerking op zoeken.

Ook gaat The Authenticity Lab over durven kiezen voor creatie en je niet laten leiden, weerhouden door angst. We zijn allemaal mensen en dit proces brengt ook spannende momenten met zich mee, waardoor we allemaal in korte tijd grote stappen hebben gezet in onze ontwikkeling. Het transitieproces waar we door heen gaan maakt heel duidelijk waar je toch stiekem nog in je oude patronen terugvalt, maar het is mooi om te zien wat er gebeurt als je je eigen angst en onzekerheden herkent en dan bewust andere keuzes maakt.

Omdat deze manier van (samen)werken brengt dat je veel bewuster nadenkt en keuzes maakt, creëert het ook veel intrinsieke motivatie en bevlogenheid. Dit merken we direct: de energie lijkt veel meer te stromen.

Tot slot gaat het ook over een nieuwe vorm van samenwerken en/of (persoonlijk) leiderschap. Hoewel wij altijd gewerkt hebben vanuit eigen verantwoordelijkheid maakte de bestaande structuur dat het niet altijd als optimaal gelijkwaardig voelde. Omdat we nu een open organisatievorm hebben, kan iedereen eigen keuzes maken. Om projecten te doen met humanage, maar ook om iets anders te doen. Dit maakt dat als je dan kiest voor elkaar dit volledig vanuit vrije keuze is. Dit brengt nog meer echtheid. Het kan alleen maar werken als er oprecht voor alle betrokkenen een goede balans is tussen brengen en halen. Natuurlijk spannend, want wij vinden dat we de leukste projecten hebben, veel inhoudelijke uitdaging bieden en inspirerende mensen bij elkaar kunnen brengen, maar de praktijk gaat dit uitwijzen. Mooie vorm van directe feedback, een belangrijk onderdeel bij het stimuleren van bevlogenheid. Als het niet werkt zoals bedacht, is het nog niet goed, kloppend genoeg. Voor mijn gevoel gaat deze scherpte, die altijd gepaard gaat met een gezonde spanning en uitdaging, dus samen met het kunnen ontstaan van maximale bevlogenheid en kwaliteit. Het een kan niet zonder het ander.

In The Authenticity Lab kom je ook niet meer weg met een old school manier van (persoonlijk) leiderschap. Kunnen en durven werken vanuit openheid en vertrouwen is key. Voor mij als controlfreak en ex-accountant niet altijd heel makkelijk ;-). Ik doe mijn best, maar daarover later meer….